Wat zijn kalknagels en hoe raak je er vanaf?

kalknagel barendrecht

Kalknagels of onychomycose is een schimmelinfectie op of onder je nagel(s). Iedereen heeft onschadelijke schimmels op zijn of haar huid, vooral op warme en vochtige plaatsen. Een infectie treedt alleen op als een van deze schimmels ook effectief in je huid of nagels doordringt. Dan spreken we van schimmelnagels. De schimmel verspreidt zich verder in de nagel vanaf de rand van de nagel. De randen van je nagel(s) worden geelachtig wit, bruin of groen. Daarna worden ze dikker en brozer. In de eventuele derde fase komt de nagel los en valt uit. Heb je last van vervelende schimmelnagels? Schimmelnagels Barendrecht helpt!

Oorzaken van kalknagels

Kalknagels hebben meerdere oorzaken. Je nagels té kort knippen en- of te kleine schoenen dragen zijn er twee van. Daarnaast zijn diabetici gevoeliger voor kalk of schimmelnagels. Door hun onstabiele bloedsuikerspiegel en hun slechte bloedcirculatie raken hun weefsels aangetast waardoor de infectie zich sneller ontwikkelt. Een regelmatige controle dring zich dan op.

Waarom moet je kalknagels behandelen?

Kalknagels zijn lang niet altijd pijnlijk. Daardoor blijven ze vaak onbehandeld. Tijdig behandelen is echter nodig, want kalknagels zijn erg besmettelijk.

Kalknagels behandelen?

Een goede voetverzorging dringt zich op. Gebruik schimmelwerende olie of tinctuur. Voor het beste resultaat ga je met de behandeling door tot nieuwe nagels groeien, maar dat kan maanden duren.

Medische behandeling

Blijven kalknagels aanslepen en doen ze pijn? Dan kan lasertherapie helpen. De combinatie van licht en warmte vernietigt de schimmel onder de nagel en op het nagelbed. Laserbehandeling is pijnloos en één behandeling volstaat meestal. 

Kalknagels voorkomen

Dan kan door:

  • Je na het baden, douchen of zwemmen goed af drogen
  • Regelmatig je voeten te wassen zonder zeep
  • Dagelijks verse sokken te dragen
  • Droge huid te voorkomen met extra hydratatie
  • Dagelijks je schoenen te verluchten
  • Zweetvoeten drooghouden met talkpoeder
  • Een goede voetverzorging door een medische pedicure of manicure
  • Een gezonde eet- en levensstijl op te volgen

Woon je in de regio Barendrecht en heb je last van kalknagels? Vraag dan zeker raad bij Kalknagel Barendrecht.